MŠMT

17.12.2012 10:01

 

Tímto ustanovením je dána možnost přednostního přijímání dětí zaměstnanců zřizovatele na základě rozhodnutí zřizovatele mateřské školy – „firemní školky“, neboť za současně platné právní úpravy se jedná o diskriminaci ostatních dětí (nelze přijímat přednostně dětí, jejichž zákonní zástupci pracují u konkrétního zaměstnavatele). Jinými slovy zřizovatel (firma) stanoví svá vlastní kritéria pro přijímání dětí. Jako ostatní mateřské školy budou moci „firemní školky“ přijímat děti zpravidla od tří let, tzn. i děti mladší, které jsou však tělesně i duševně způsobilé k určité formě vzdělávání. To však nebrání tomu, aby „firemní školky“ byly otevřené ostatním druhům péče zřizované mimo školský zákon a využívaly přitom svých podmínek (materiálních, personálních a jiných) k symbióze se zařízeními péče o děti do 3 let v působnosti jiných ministerstvech.

Dále novela školského zákona nezavádí pro „firemní školky“ samostatný slovní pojem, ale využívá opisu „mateřská škola určená ke vzdělávání dětí zaměstnanců zřizovatele nebo jiného zaměstnavatele nebo zaměstnavatelů“.  Název právnické osoby vykonávající činnost „firemní školky“ mateřské školy ve smyslu ustanovení § 34 odst. 8 školského zákona nebude muset obsahovat slova „mateřská škola“, viz § 8a odst. 1 písm. a) školského zákona.

Je třeba ale nezapomenout na skutečnost, že „firemní školky“ zapsané ve školském rejstříku musí splňovat požadavky školského zákona jako jiné mateřské školy ostatních zřizovatelů (veřejných, soukromých, církevních) viz. dále. 

Firemní školky a dotace

MŠMT jako garant kvality činnosti škol zapsaných do školského rejstříku, konkrétně rejstříku škol a školských zařízení vytvořilo pro tzv. „ firemní školky“ stejné podmínky jako je tomu u mateřských škol ostatních zřizovatelů, zapsaných ve školském rejstříku. Budou tak moci získat finanční zabezpečení ze státního rozpočtu - dotaci ve výši podle druhu zřizovatele (veřejného, soukromého či církve - viz § 160 ŠZ).

Půjde li o soukromého zřizovatele (právnickou či fyzickou osobu) bude „firemní školka“ financována podle zákona č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školním zařízením, ve znění pozdějších předpisů. V prvním roce činnosti obdrží ve výši 60 % z normativu a v dalších letech 100 %, při splnění zákonných podmínek. Právnické osoby vykonávající činnost takovéto mateřské školy („firemní školky“) a činnost bude zapsaná ve školském rejstříku, budou povinny dodržovat ustanovení školského zákona a s ním související či prováděcí právní předpisy, tzn. zejména dodržovat hygienické normy, zajistit odborně kvalifikovaný pedagogický personál, realizovat vzdělávání v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání a vytvářet podmínky České školní inspekci ke kontrole a hodnocení kvality činnosti školy.

Normativ na jedno dítě v mateřské škole je celá řada, záleží na velikosti MŠ. Tyto normativy jsou zveřejněny na webu, viz:   https://www.msmt.cz/ekonomika-skolstvi/normativy-soukromych-skol-na-rok-2012.

Již současná legislativa Ministerstva financí umožňuje náklady na zřízení a provoz škol považovat za daňově účinné výdaje a to v souladu s ustanovením § 24 odst. 2 písm. j) bodu 3 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění za podmínky, že jsou zřízeny, či zřizovány v souladu se školským zákonem. Výklad tohoto ustanovení bude ještě řešen   s Ministerstvem financí, které je tomu příslušné.

Jak postupovat při zápisu „firemní školky“ do rejstříku škol a školských zařízení

„Firemní školka“ je podle školského zákona činností mateřské školy, která se zapisuje do školského rejstříku na základě žádosti podané u příslušného krajského úřadu (jejich školského odboru).

-          při zápisu „firemní školky“ do rejstříku škol a školských zařízení (podání, náležitosti a posouzení žádosti dle § 146 - § 148 školského zákona) půjde o provozování činnosti v režimu školského zákona, tj. s dodržováním stanovených podmínek a podléháním kontrole a hodnocení České školní inspekce, ovšem s nárokem na financování tzv. firemní školky dle zákona § 160 a násl. školského zákona.

Základní právní předpisy pro zřizování a provozování firemních školek zapsaných ve školském rejstříku

  • Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů (např. § 142 a násl. - Rejstřík škol a školských zařízení)
  • Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákon č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, ve znění pozdějších předpisů („Normativy neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2011 pro účely poskytování dotací soukromému školství", č.j. 20/2011-26)
  • Pokyn D-300 Ministerstva financí k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.
  • Vyhláška č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění vyhlášky č. 43/2006 Sb. – připravuje se novela (březen 2012)
  • Vyhláška č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých
  • Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby
  • Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů

Dotace na zřízení mateřské (firemní) školy

V rámci ESF OP Lidské zdroje a zaměstnanost  se mezi podporovanými aktivitami objevuje podpora slaďování pracovního a rodinného života. Jedná o podporu a rozvoj služeb péče o děti za účelem sladění pracovního a rodinného života jejich rodičů. Mělo by jít o financování personálního zajištění finančně a teritoriálně dostupných služeb péče o děti předškolního a mladšího školního věku.

Podporu vzniku a provozu služeb péči o děti pro zaměstnance/kyně za účelem jejich setrvání v zaměstnání lze zajistit pouze jako součást komplexnějšího projektu – kombinace více aktivit. Služby péče o děti lze v rámci všech výzev je nutné provozovat na základě zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání nebo dle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, případně na základě legislativy platné v době realizace projektu

Kontakt

Lenka Ackermannová

lackerma@seznam.cz

U balvanu 335/9
Komárov
333 33

777 333 333

Vyhledávání

Aktuality

17.12.2012 09:05

Vítejte na našem novém webu!

Spustili jsme novou internetovou prezentaci, na které najdete kromě obvyklého výčtu služeb i...

Anketa

Máte zájem o firemní školku ve Vašem zaměstnání?

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode