Kde hledat talenty pro malé a střední podniky? Mezi matkami

17.12.2012 16:22

 

28. 3. 2012 12:56 Redakce

Rodičovská dovolená může být pro matky startem k vlastnímu podnikání; matky jsou navíc nedoceněné talenty. Vyplývá to z aktuálního průzkumu.

 

 

Rodičovská dovolená je pro některé ženy startovací platformou pro vlastní podnikání. Každá desátá matka se při rodičovské zaměstná sama, po rodičovské podniká dál a již se nevrátí k původnímu zaměstnavateli. Vyplývá to z průzkumu Mámy v práci, který realizoval kariérní portál pro pracující rodiče Mámavpráci.cz. Čtěte také:  Změny v rodičovské od roku 2012

Ve výzkumu mezi několika stovkami žen se také ukázalo, že většina žen na rodičovské chce zůstat profesně aktivní – až devět z deseti žen se chce do práce zapojit dřív než ve třech letech věku svého dítěte a každá druhá matka s dítětem do 18 měsíců věku by také ráda pracovala. Pokud se porozhlížejí po pracovní příležitosti, jejich prioritou je přitom flexibilita a možnost alternativního úvazku.

Matky jako talenty pro malé a střední firmy

Podle Jany Bauduin, zakladatelky portálu Mámavpráci.cz, ukazují statistiky serveru, že mnohé pracující matky mají více jak osmiletou praxi, jazykové znalosti a alespoň vyšší odborné vzdělání. Výhody, které mohou zaměstnavatelé získat nabídkou flexibility této skupině pracovního trhu, jsou značné, domnívá se.

Fakt, že je na pracovním trhu k dispozici početná skupina zkušených, kvalifikovaných a flexibilitou motivovaných odbornic, které jsou ochotné pracovat na alternativní bázi, je velkou příležitostí, myslí si Jana Bauduin. Platí to zejména pro malé a střední firmy, které mají tradičně problém přitáhnout na klíčové pozice ty pravé talenty a často se navíc potýkají s rozpočtovými problémy. Prostřednictvím maminky na flexi úvazek tak mohou získat opravdu zkušeného a produktivního spolupracovníka, třeba na nižší počet hodin a dovolit si tak odborníka, kterého by jinak nezaplatili a nevytěžili, připomíná. Síla matek přitom může spočívat v dobrém timemanagementu, schopnosti multitaskingu (tedy zvládáním více úkolů najednou) a účelném stanovení priorit.

Zaměstnané ženy, lepší konkurenceschop­nost?

Na to, že ženy obecně představují na trhu práce nevyužitý potenciál, poukázaly také Jaroslava Hamanová Marhánková a Michaela Svatošová, které pro obecně prospěšnou společnost Gender Studies vypracovaly studii zaměřenou na ženy v technických a ICT oborech v Česku. S odkazem na mezinárodní výzkumy zaměřené na efektivnost smíšených týmů tvrdí, že nedostatek žen v těchto oborech může v konečném důsledku dokonce brzdit konkurenceschopnost Česka. Čtěte více: Kariéra předsudkům navzdory, platí pro ženy v ICT a technických oborech v Česku

Foto: www.isifa.com

zdroj:

https://www.podnikatel.cz/clanky/kde-hledat-talenty-pro-male-a-stredni-podniky-mezi-matkami/

Kontakt

Lenka Ackermannová

lackerma@seznam.cz

U balvanu 335/9
Komárov
333 33

777 333 333

Vyhledávání

Aktuality

17.12.2012 09:05

Vítejte na našem novém webu!

Spustili jsme novou internetovou prezentaci, na které najdete kromě obvyklého výčtu služeb i...

Anketa

Máte zájem o firemní školku ve Vašem zaměstnání?

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode